Publicerad den

Så påverkar träning din munhälsa

Det är ingen hemlighet att träning har stor inverkan på vår allmänna hälsa men det är inte lika många som vet att den även kan påverka din munhälsa. Om du vill ha friskare tänder ska du alltså träna regelbundet. Med regelbunden motion stärker du ditt immunförsvar, vilket i sin tur är bra för din munhälsa. Om du inte sköter om din mun och dina tänder kommer bakterier att gro i munnen. Det kan i sin tur leda till tandlossning och andra sjukdomar.

Vikten att ta hand om sig själv

Det finns inget som säger att du måste ha dåliga tänder bara för att du inte tränar. Men det finns ett samband mellan regelbunden träning och ett starkt immunförsvar. Om du vill vidhålla en god munhälsa måste du även besöka en tandläkare regelbundet. Du kan till exempel boka in ett besök hos Södertandläkarna i Stockholm om du är i närheten. Du bör besöka tandläkaren minst vart tredje år för att säkerställa att du inte har karies eller några andra sjukdomar. Lista dig hos Södertandläkarna eller en tandläkare i din närhet.

Var uppmärksam på vissa livsmedel

Att det är bra att träna och ta hand om sig själv är nu konstaterat. Men det finns också vissa livsmedel och kosttillskott inom träning som du ska vara lite extra försiktig med. Många idrottare tycker till exempel om att boosta sig med en energidryck efter träning. Dock är dessa normalt kolsyrade, vilket fräter på tänderna. Du bör även vara försiktig med så kallade sportdrycker eftersom dessa normalt innehåller druvsocker. Det är inte heller det bästa för tänderna. Det bästa är faktiskt att dricka vatten både under och efter träning.

Det du äter spelar också stor roll

Något annat som har påverkan både på din munhälsa och din hälsa i stort är vad du äter. Försök att äta en varierad och hälsosam kost i den mån det är möjligt. Om du kör mycket styrketräning är det också viktigt att fylla på med protein. Försök också undvika socker och sötsaker så mycket som möjligt. Är du osäker på om något är dåligt för tänderna eller inte kan du alltid rådfråga din tandläkare. Hos Södertandläkarna arbetar det flera experter med flera års erfarenhet av branschen. De kan hjälpa dig om du är osäker. Glöm inte heller att borsta tänderna regelbundet och att använda tandtråd. Det är en stor del i att bibehålla en god munhälsa livet ut.