Publicerad den

Åk på hälsoresa

Intresset för att åka på hälsoresor är stort. Du kan antingen resa med en organisation eller en tidning, eller så skapar du din egna hälsoresa.

Resa

Det är härligt att resa, få komma iväg från vardagens måsten och se nya saker. Nu när coronapandemin håller på att ge med sig är intresset för att resa jättestort. Komma hemifrån och sitta på ett tåg eller ett flygplan och se omvärlden svischa förbi. Bo på hotell, äta god mat, ta hand om hälsan och vara aktiv. För att få mycket reseinspiration kan du läsa resemagasinet Vagabond som ger dig tips om både spännande aktiviteter och avslappnande ställen att resa till, beroende på hur du behöver ta hand om din hälsa.

Hälsoresa

Vad menas då med en hälsoresa? Hälsa är ju ett väldigt brett begrepp. Vissa personer åker på resor som har ett fokus på hälsa, medan andra väljer att träna och vara hälsosamma på sin resa. Om du vill åka på en riktig hälsoresa kan du ofta följa med en tidning eller organisation. Då finns det ett program med olika sporter, du äter hälsosam mat och får testa på roliga aktiviteter. Du kan också åka på sparesa till Baltikum. Då bor du på en kurort, får tillgång till spa och olika massagebehandlingar. Kurorterna ligger ofta vid havet eller ute i naturen. Så du är omgiven av lugn och ro.

Aktiviteter på resan

Det är också många som väljer att fylla resan med aktiviter. Du skapar din egna hälsoresa. Det är också en anledning att resa: möjligheten att få testa på nya saker. Om du vill ta hand om din hälsa på resan kan det vara smart att hyra cykel. Då kommer du att se mycket, samtidigt som du rör på dig. Det finns också utmanande aktiviteter, som att hoppa Bungy jump i Nya Zeeland, vandra upp till Everest Camp i Himalaya eller uppleva vita hajar på nära håll genom att sänkas ner i vattnet i en bur.

Hälsosam mat

Det absolut största problemet när vi reser är ofta all mat, glass, dessert, alkohol och snacks som vi stoppar i oss. Ett sätt att göra din resa mer hälsosam är helt enkelt genom att vara medveten om vad du äter. Naturligtvis ska du njuta av god mat och glass. Men genom att planera ditt matintag, som att äta en lätt lunch efter en stor frukost, så kommer du att må bättre både under själva resan och genom att vågen inte har ändrat siffror så mycket. Problemet är inte att dricka ett glas vin på kvällen när du sitter på balkongen, utan när det blir mycket mat, dessert, snacks, vin och två glassar om dagen och i kombination med lite aktivitet.