Publicerad den

Hälsosam livsstil

Vad kan du göra för att få en mer hälsosam livsstil? Måste du bli vegan, springa maraton eller finns det små förändringar som du kan tillämpa och som ger bra resultat?

Hälsa

Vad som menas med hälsa är delvis individuellt. Det är ett begrepp som kan appliceras på många områden i livet: kroppen, själen, relationer, stress, bullrig miljö, arbete och vad man gör på fritiden. Det finns personer som tar hälsa på ett väldigt stort allvar och är noga med allt vad de äter, medan andra har en mer avslappnad attityd till hälsan. Det är dock viktigt att ta hand om sin kropp och må bra.

Matlivsstil

Måste man vara vegan eller hålla på med fasta för att vara riktigt hälsosam? Det har blivit inne med olika matlivsstilar, men det är ingenting du måste satsa på för att du gå ner i vikt eller anses som hälsosam. Det viktigaste är att du äter allsidigt och får i dig lagom mycket kalorier. Om du är vegan är det väldigt viktigt att du läser på så att du faktiskt får i dig alla mineraler och ämnen som du behöver. Om du däremot äter en allsidig kost, med både kött, fisk, fågel och mycket grönsaker, så får du vanligtvis i dig allt vad du behöver.

Träning

För att kroppen ska må bra behöver du röra på dig. Om du har ett stillasittande jobb är det viktigt att du får in rörelse i vardagen. Du måste inte springa marathon, men du bör 10 000 steg om dagen och vara aktiv på fritiden. Det är dock lättare att leva hälsosamt om du håller på med en särskild aktivitet, som tennis, fitness, ridning, jogging, promenerar med vänner eller spelar paddel.

Börja där du är

Med små förändringar kommer du långt. Det absolut bästa är att börja där du är. Tänk igenom hur du lever ditt liv, vad du äter och hur mycket du rör på dig. Sedan beslutar du dig för att förändra ett område i taget med små steg. Du hittar mycket matnyttig och intressant läsning i hälsomagasinet iForm om både träning, mat och stress. Genom att läsa tidningar om hälsa kan du mycket lättare börja göra förändringar i ditt liv. Du bli påmind om att resa dig upp från stolen, börja röra på dig mer och får tips på hälsosamma recept.