Publicerad den

Bättre hälsa på jobbet

Som svenskar tillbringar vi väldigt mycket tid på jobbet. Därför är det viktigt att du ser över din jobbsituation så att den inte inverkar negativt på din hälsa.

Jobbet

Hur du mår på jobbet påverkar hela ditt liv. Om du trivs med ditt jobb, har goda relationer med dina arbetskamrater och en bra chef känns det mycket lättare att gå till jobbet en regnig måndag morgon, än om du vantrivs, kanske känner dig utanför eller om det är mycket stress. För att må bra är det viktigt att du tänker igenom din arbetssituation. Vad är det som fungerar? Vad är det som inte fungerar? Gillar du jobbet, men det tar för lång tid att pendla? Har du nära till jobbet, men du gillar egentligen inte att vara där? Jobbar du för mycket eller jobbar du för lite? Vi mår bra utav att ha ett jobb, men det måste vara ett jobb som är välbefinnande för vår hälsa. Om du vantrivs kan det vara klokt att gå in på Arbetsförmedlingen, Platsbanken, och se om det finns ett mer passande jobb att söka.

Relationer och arbetskamrater

Vilka slags relationer vi har med arbetskamrater och chefen påverkar mycket hur vi upplever vår arbetsplats. Om du känner dig utanför, mobbad av chefen eller om det är någonting annat som inte fungerar, så är det viktigt att du tar tag i det. Har du en bra relation till din chef kan du samtalar med hen, i annat fall kan du behöva vända dig till facket. Men det är även viktigt att rannsaka sig själv. Fråga dig vem du är på jobbet: hälsar du på alla, försöker du medvetet ha en vänlig och öppen attityd och ser du till att alla får vara med i gemenskapen?