Publicerad den

Se över din kost

Det finns få saker som gör så stor skillnad för din hälsa som just kosten. Se över din kost, så blir du piggare och har lättare att gå ner i vikt eller behålla en bra vikt.

Tallriksmodellen

Det finns så otroligt många kostråd att förhålla sig till. Det kan vara svårt att veta om du ska satsa på en matlivsstil, som att bli vegan, eller om det räcker med att du äter mer frukt och grönt. Det har också blivit inne med att fasta under vissa delar av dygnet. Alla som håller på med någon slags kostlivsstil lyfter naturligtvis upp alla fördelar med just den. För att hitta rätt i djungeln kan du börja med tallriksmodellen som du hittar på Livsmedelsverkets hemsida och som fungerar oavsett vad du äter. Det innebär helt enkelt att du äter en tredjedel protein, en tredjedel grönsaker och en tredjedel kolhydrater. Behöver du gå ner i vikt äter du hälften grönsaker, och en fjärdedel av protein respektive kolhydrater.

Hitta en kost som fungerar

Det är smart att du utgår från dig själv, och inte vad som fungerar för andra. Finns det hälsosamma maträtter och ingredienser som du verkligen gillar att äta? Ät då mer av dem. Det är svårt att leva hälsosamt på en kost som du inte gillar.