Publicerad den

Att snusa och träna som atlet

Kan man snusa och vara atlet samtidigt? Det är säkert en vanlig och återkommande fråga som både vanligt folk och atleter själva ställer sig. Visst är det allmänt känt att rökare har sämre syreupptagningsförmåga och därför är det nog få maratonlöpare som röker. Däremot är snusning relativt vanligt bland sportsmän och sportskvinnor, speciellt det vita snuset från Zyn.

Snusning och sport ska normalt inte gå ihop men faktum är att det inte har varit ett så stort problem som man trott, speciellt inte med märken som Zyn och det vita snusets fördelar i jämförelse med det bruna snuset. Zyn och andra snusvarumärken har processat det bruna snuset så det inte finns någon tobak kvar. Därav det vita namnet och den vita färgen.

Skillnaden mellan vitt och vanligt snus

Det finns en markant skillnad mellan vitt och brunt snus. Det vita snuset är vitt på grund av att det processats så många steg och därför inte längre klassas som en tobaksprodukt. Vitt snus är därmed mer ofarligt än brunt snus även om det inte är helt fritt från farliga partiklar. Det som är bra med det vita snuset är dess vita färg som till motsats till det bruna snuset inte missfärgar tänderna. Den vanliga tobakssmaken försvinner också från det vita snuset och istället ersätter snusföretagen det med goda smaker som persika, mint eller lakrits. Även denna fördel gör att fler atleter också väljer att snusa istället för att till exempel röka.

Är snus dopingmedel?

Detta är ännu en fråga som hamnat på tapeten eftersom så många idrottsmän snusar, inte minst i Sverige. Snus anses nämligen vara prestationshöjande. Det finns faktiskt även likheter mellan vanligt snus och anabola steroider, vilket anses som ett slags dopingpreparat. Sporter vi ofta finner atleter som snusar inom är fotboll och ishockey men också tennisen har snusande stjärnor. Svenska fotbollsstjärnor som gärna tar sig eller har tagit sig en prilla genom åren och inför matcher är Tomas Brolin och Henke Larsson, men även vår alldeles egna Zlatan är snusare. Om de väljer Zyn eller inte är deras ensak men snusar, det gör de. Snusandet inom idrott har gjort att självaste UEFA har stängt av vissa snusande spelare som blivit upptäckta.

Träning och snusning

Att träna och snusa vitt snus är bättre än att använda brunt snus som krymper blodkärlen och gör att syreupptagningsförmågan och cirkulationen blir sämre. Dock är rökning alltså farligare att hålla på med än snusning, även om det är brunt snus du tar. Om du tränar hårt och vill bygga muskler, vänj dig då av med åtminstone det bruna snuset och ersätt det med det vita. Men även vitt snus ska inte tas för ofta om du vill bli en erkänd atlet.